Handleiding antenneregister

Antenneregister is een site van de Rijksoverheid waar op een interactieve kaart te zien is waar zendmasten van bepaalde types geplaatst zijn. De werking van de site is op zich niet heel moeilijk, maar behoeft misschien toch wat uitleg. Hieronder vind je een handleiding voor het Antenneregister.

Stap 1: naar de site

Om naar het Antenneregister te gaan typ je antenneregister.nl in je adresbalk.

Op de site aangekomen krijg je het volgende te zien:

Stap 2: gemeente selecteren

Om inzicht te krijgen in je eigen gemeente of woonplaats kun je een bepaald gebied selecteren. Typ je woonplaats in de zoekbalk linksboven en druk op enter. Onder de zoekbalk verschijnen de woonplaats en gemeente met die naam. Klik één van beide aan.

Stap 3: inzoomen

Om inzicht te krijgen in het gebied dat je wilt bekijken kan je verder inzoomen op de kaart. Gebruik hiervoor de plus- en minknoppen linksboven of het scrollwieltje van je muis. Kijk je via een telefoon of tablet, spreid je vingers uit op het scherm om in te zoomen.

Stap 4: een zendmast selecteren

Je kunt kijken welke typen straling een zendmast ondersteunt door op de kaart op een zendmast te klikken. Dit is vooral interessant als er meerdere tekens over elkaar heen staan op de kaart. Je krijgt dan links op je scherm een lijst in beeld, waar alle onderdelen van de zendmast vermeld staan. Dat maakt het een stuk overzichtelijker.

 

 

 

Elk onderdeel van een zendmast heeft een eigen figuurtje. Hiernaast is in de legenda te zien waarop elk figuurtje uitgelegd wordt.

Stap 5: specificaties bekijken

Door op een onderdeel van de lijst te klikken krijg je de specificaties van dit onderdeel te zien.

 

 

Bijvoorbeeld:

Stap 6: lijst van zendmasten in een gebied

Je kunt ook een lijst van alle zendmasten (per onderdeel) in een gebied bekijken. Doorloop hiervoor de volgende stappen.

Allereerst ga je naar het menu. Rechtsboven vind je de knop daarvoor. Klik in het menu op ‘Rechthoek bevraging’. Als je daarop geklikt hebt kun je een rechthoek op de kaart selecteren. Dit blok wordt grijs.

 

 

Als je de muis loslaat verschijnt links in beeld een lijst van alle zendmastonderdelen in het geselecteerde gebied.