Is zenderstraling veilig?

Terwijl de mens de natuurlijke zeer zwakke zenderstraling goed verdraagt, mogelijk nodig heeft om gezond te kunnen leven, blijkt dat de door de mens opgewekte zenderstraling alleen in een lage dosering en voor krotere duur goed te verdragen zijn. Wat optreedt bij langdurige blootstellen en een te hoge dosis zijn klachten die het normale leven sterk belemmeren.

Er is geen eenduidigheid over wat een veilige dosis is voor de bevolking. Per land worden er verschillen richtlijnen als bovengrens gehanteerd. In Frankrijk bijvoorbeeld mogen op scholen geen mobieltjes meegenomen worden en ook geen wifi gebruikt worden. Zwitserland heeft de uitrol van 5G stopgezet.

Nederland hanteert een heel hoge richtlijn waar de zenderstraling niet bovenuit mag komen. De voorlichting vanuit de staat aan de bevolking verschilt sterk per land. In Nederland wordt er geen volledige voorlichting gegeven aan de bevolking en over het algemeen lijkt de bevolking daarmee geen moeite te hebben en de hoge richtlijn te accepteren.