Stralingsbronnen in huis

Verslag informatieavond 4 oktober 2022

De door Stichting Stralingsbewust Zeist georganiseerde informatieavond op 4 oktober over stralingsbronnen in huis werd goed bezocht. Er was door de demonstraties en praktische tips een levendige interactie tussen de bezoekers van de avond en de spreekster Carolien Schooneveld. Een kort verslag:

Er zijn voortdurend diverse omgevingsfactoren die ons centraal zenuwstelsel prikkelen, en vaak overprikkelen. Eén van deze factoren is ook de kunstmatige elektromagnetische straling, die op zich niet zichtbaar of voelbaar is, maar die wel degelijk stressklachten blijkt te kunnen veroorzaken. De klachten zijn heel divers. Dat komt omdat bij overprikkeling een stressmodus in het brein ontstaat; en deze versterkt juist ook de andere gevoeligheden waar iemand een aanleg toe heeft. Vandaar dat het om een beeld van klachten gaat, dat heel divers is en weinig specifiek algemeen voor iedereen hetzelfde geldend. Deze zogenoemde SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) kent tav elektrohypersensitiviteit de volgende top 5: chronische moeheid, geheugen en concentratie stoornissen, hoofdpijn, slaapproblemen en tinnitus. Het goede nieuws: Wordt de bron weggenomen, dan verdwijnen de klachten; kom je weer in een omgeving waar straling aanwezig is, dan ontstaan de klachten weer.

Vrijwel iedereen maakt dankbaar gebruik van de moderne mobiele digitale connecties die met zenderstraling mogelijk zijn geworden. Voor ons gerief staan er overal zendmasten en wordt er hard gewerkt aan het Internet of Things, waardoor we op afstand van alles in ons huis en in ons leven kunnen regelen. 80% van de stralingsbronnen bevindt zich dan ook in ons eigen huis. Hierdoor is het mogelijk om daar zelf wat mee te doen, en een stralingsarme of stralingsvrije woonomgeving te creëren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door alles te bekabelen, waardoor wifi en bluetooth niet nodig zijn. Er is verf en textiel die zenderstraling van buren en van buitenaf weren.

Het kan een hele zoektocht zijn om er achter te komen of en zo ja welke straling de trigger is die bij jou de klachten oproept. Want er zijn in huis heel verschillende soorten straling:

 • Zenderstraling
 • Elektrische velden
 • Magnetische wisselvelden
 • Statische magneetvelden
 • Problemen met een goede aarding van je woning
 • Vuile stroom ofwel netvervuiling
 • Knippering van het licht

Naar welke bronnen in huis gaat vooral de aandacht dan uit:

 1. WiFi routers
 2. Laptops en smartphones
 3. Bluetooth toepassingen
 4. Zendmast in zicht van de woning
 5. Problemen met elektra in huis; aarding,
 6. Vuile stroom, veroorzaakt door ‘eco’-apparatuur, omvormer zonnepanelen, oplaadpunten voor elektrische auto’s, dimmers, warmtepomp

Er zijn meetspecialisten die voor al deze straling verschillende meetapparatuur hebben zodat  onderzocht kan worden hoeveel en wat voor straling in je huis is. En zij kunnen adviseren wat je er desgewenst aan zou kunnen doen om dat te verminderen. Carolien heeft met verschillende meetapparatuur laten zien en horen wat de verschillende stralingsmodulaties zijn bij een wifirouter, decttelefefoon, wekkerradio, spaarlamp. We moeten ons realiseren dat we als mensen elektrische wezens zijn, die door omgevingsstraling beïnvloed kunnen worden in ons welbevinden.